Delamode напредува на Лондонската берза | Delamode Macedonia
Дома » Новости » Delamode напредува на Лондонската берза

Delamode напредува на Лондонската берза

Delamode, дел на групацијата Xpediator Plc, со гордост објавува успешна котација на AIM пазарот на Лондонската берза.

Xpediator PLC е холдинг-компанија за Xpediator Group која тргува под неколку брендови. Оригиналниот бизнис, кој тргува како "Delamode", е основан во 1988 година од страна на Стивен Блит (главен извршен директор на групацијата), нудејки шпедитерски услуги во Велика Британија. Групата оттогаш еволуираше во интегриран бизнис со напредни логистички решенија  во Велика Британија и Европа, со посебен фокус на земјите од Централна и Источна Европа (ЦИЕ). Xpediator ќе ги искористи приходите од ИПО за активностите на М & А и ќе ги забрза плановите за органски раст.

Групата има три главни области:

 1. Транспортни услуги, трговија под брендот Деламоде, и специјализираност за поврзување на земјите од Централна и Источна Европа и Велика Британија.
 2. Логистика и складирање, која вклучува: дистрибутивни центри во Обединетото Кралство и Јужна Европа кои обезбедуваат повеќе од 39.000 м2 заеднички кориснички простор; Услуги за дистрибуција на палети, каде Групацијата има франшиза на брзорастечката дистрибутивна мрежа на палети во Романија, која тргува со брендот Pall-Ex; И неодамна стекнатиот EMT бизнис, кој е со седиште во Лондон и специјализиран за модна логистика.
 3. Услуги кон Транспортерите, тргувани со брендот Affinity, пред се  со картички за гориво и патарина, како ифинансиски услуги за поддршка за превозници во јужна Европа.
 4. Групата во моментов вработува над 600 луѓе, со оперативен штаб во Браинтри, Есекс, Велика Британија и канцеларии во Бугарија, Литванија, Естонија, Македонија, Црна Гора, Молдавија, Романија и Србија, кои работат на вкупно 22 локации. Оваа мрежа на канцеларии обезбедува редовни и директни услуги кои ги поврзуваат Источна Европа, Балканот и Балтичките земји со Западна Европа, заедно со логистички и складишни капацитети во Велика Британија и Романија.

Детали за прием

 • 5 милиони фунти беа собрани во согласност со пласманот на 20.833.333 нови обични акции со институционални и други инвеститори на цената за пласирање од 24 пени по акција
 • Пазарната капитализација на Xpediator на приемот изнесува 24,2 милиони фунти (врз основа на цената за пласирање)
 • Нето приносите што ги подигнало Друштвото првенствено ќе се искористат за извршување на стратегијата за раст на Групацијата преку аквизиција на постоечки компании, но исто така и за забрзување на плановите за организиран органски раст на Групацијата, вклучувајќи го проширувањето на производите што ги нуди Affinity секторот, проширувањето на капацитетите и ИТ подобрувањата и Понатамошен развој на EshopWedrop, делот насочен во е-трговија.
 • СП Angel дејствува како номиниран советник и заеднички брокер, а Cantor Fitzgerald Europe дејствува како финансиски советник, брокер и заеднички брокер на Xpediator
 • TIDM кодот на Xpediator е XPD и неговиот ISIN број е GB00BF6P5V92

Клучни Поенти

 • Xpediator е добро воспоставен и профитабилен бизнис за управување со товарот со силен учинок на раст на приходите и профитот
 • Во годината до 31 декември 2016 година, Xpediator, на проформа основа, вклучувајќи неодамна стекнати EMT, генерира приходи од 76,3 милиони фунти и оперативен профит од 3,5 милиони фунти
 • Групата има високо искусен и посветен одбор и менаџмент тим
 • Xpediator имa предност и експертиза во брзо растечките пазари на Централна и Источна Европа, бидејќи е присутна во регионот повеќе од 20 години
 • Одборот e силно посветен во развој и отварање нови аквизиции.
 • Xpediator се приклучува на пазарот на AIM со силен регистар на акционери, кој се состои од средства за раст и приходи
 • Одборот има намера да усвои прогресивна политика за дивиденда за да го одрази очекувањето на идните генерирани парични текови и потенцијалот за долгорочна заработувачка на Групата
 • Директорите веруваат дека листата на AIM и подобрениот јавен профил ќе му дозволат на Одборот да ги забрза плановите за органски раст на Групацијата и спроведувањето на нејзината стратегија за стекнување аквизиции на веќе постоечки компании.

Извршниот директор Xpediator Стивен Блит рече: "Нашиот успешен ИПО и прием во AIM претставува значајна транзиција за компанијата.

Како искусен играч во нудењето на транспортни и логистички услуги низ Велика Британија и Европа, нашето напредно разбирање на транспортот и дистрибуцијата, особено во Централна и Источна Европа привлече голем интерес од инвеститорите. Преземајќи ја деловната јавност, сега можеме да ги забрзаме нашите стратегии за органско растење, како и да ги следиме целните аквизиции за да ги искористиме предностите од распространетост на пазарите.

Со задоволство ги поздравувам нашите нови акционери со Xpediator и со нетрпение очекуваме да го ажурираме пазарот на понатамошен напредок во догледно време.

 

Вратете се горе